EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Vegan Gıda

Vegan Gıda Sektörü

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri, gıda sektörü için önde gelen ülkelerdir. Bölgesel pazarlar, gıda sektöründeki hayvanlara yapılan eziyete yönelik artan endişeler ve et ve süt tüketiminin çevre üzerindeki olumsuz etkileri tarafından yönlendiriliyor.

Vegan Gıda Sektörü

Artan laktoz intoleransı yüzünden, tüketicilerin, giderek daha fazla süt ürünlerine alternatif aradıkları için Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerindeki pazara daha fazla yardımcı olması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda, artan hayvan hakları bilinci, artan harcanabilir gelirler ve değişen yaşam tarzları ile Asya Pasifik ülkelerinin bu alanda kazançlı büyüme fırsatları sunması bekleniyor.

Vegan beslenme şekli, et, süt ürünleri, yumurta ve diğer tüm hayvansal kaynaklı gıdaların tüketimini hariç tutar. Vegan gıda ve diyet uygulayanlar, ayrıca rafine beyaz şeker ve bazı şaraplar gibi hayvansal ürünler kullanılarak işlenen gıda ürünlerini de yemekten kaçınır.

Vegan gıda pazarı ürün türüne göre şu şekilde ayrılmaktadır: süt alternatifleri, et ikameleri, yumurta alternatifi, vegan fırın, şekerleme, bitki bazlı atıştırmalıklar ve diğerleri.

Hayvanlara yapılan eziyet konusunda artan farkındalık, vegan gıda pazarının büyümesinden başlıca faktördür. Küresel vegan gıda pazarı, hayvan sağlığı ve gıda sektöründeki zalimlikle ilgili artan farkındalıkla destekleniyor ve bu durum, hayvan bazlı ürünlerden uzaklaşarak bitki bazlı gıda ürünlerine önemli bir geçişe neden oluyor. Vegan beslenme şeklinin gittikçe fazla ilgi görmesi ve veganlığı takip etme eğiliminin artması, vegan gıda sektörüne olan talebin hızlanmasına neden olmuştur.

Batı ülkelerinde artan bir nüfus oranı, vegan gıdalar gibi alternatif gıdaları benimsemeye başlayınca et tüketimi düşmeye başlamıştır. Bu arada vegan gıdaları tüketmenin faydalarına yönelik farkındalık da artmaktadır. Bu durum vegan gıdanın benimsenmesinde ikinci kilit faktör olmuştur ve vegan pazarının büyümesini kolaylaştırmıştır. Bu büyümeye yardımcı ola başlıca etkenler şunlardır: artan harcanabilir gelirler, değişen yaşam şekilleri, artan sağlık bilinci, artan laktoz intoleransı tüketici sayısı ve artan vegan diyetlerin benimsenmesi.

Bu arada vegan gıda pazarının büyümesine rehberlik eden kilit pazar trendi şunları içermektedir: hayvan hakları konusundaki artan farkındalık ve et sektörünün olumsuz çevresel etkileri.

Günümüzde vegan gıda sektörde önde gelen başlıca ürün türleri şunlardır: süt alternatifleri, et ikameleri, yumurta alternatifi, vegan fırıncılık, şekerleme ve bitki bazlı atıştırmalıklar.

Küresel vegan gıda pazarı, 2020 yılında 16 milyar ABD doları değerine yaklaşmıştır. Önümüzdeki beş yıllık dönemde, artan ürün çeşitliliği ile birlikte yüzde 9 oranında bir büyüme beklenmektedir (2026 yılına kadar yaklaşık 26 milyar ABD doları).

Kuruluşumuz bünyesinde vegan anlayışa uygun çok sayıda test ve analiz yapılmakta ve vegan sertifikasyon hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler, yürürlükte olan yasal düzenlemelere ve yerli yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda yetişmiş ve deneyimli bir kadroya sahip olan kuruluşumuzda, en son teknolojik ekipman kullanılmakta ve çağdaş yöntemlere uyulmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere talep eden kişi ve kuruluşlara V-Mark sertifikasyon hizmetleri de verilmektedir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Vegan Gıda

Vegan Gıda kategorisine ait içerikler
Gıda Sektöründe Vegan Anlayışı
Vegan Gıda Ürünler Neden Önemli?
Vegan Gıda Ürünleri Neler?
Cruelty-Free Gıda Nedir?
Gıda Ürünlerinin Vegan Olması Ne Anlam Taşıyor?
Gıda Ürünlerin İçeriğinde Hayvansal Kaynaklı Neler Var?
Gıda Ürünleri İçin Hangi Testler Yapılıyor?
Veganlar İçin Doğa Dostu Gıdalar
Vegan Antioksidan Gıdalar Farklı mı?
Bitkisel Süt Nedir, Sağlıklı mıdır?
Bitkisel Burger Nedir?
Vegan Margarin Alanında Çalışmalar
Veganlar İçin Sentetik Et Üretiliyor
Bitki Bazlı Beslenme Faydalı mı?
En İyi Vegan Protein Kaynakları
Balık ve Deniz Ürünlerinden Uzak Durmak İçin Birçok Neden Var
Neden Yumurtadan Kaçınmalı?
Vegan Gıda Sertifikası
Vegan Yiyecek Ambalajları Sertifikası
Vegan İçecek Sertifikası
Vegan Yemek Takımları Sertifikası
Vegan Baharatlar Sertifikası
Vegan Tatlılar Sertifikası
Vegan Un Ürünleri Sertifikası
Vegan Süt Ürünleri Sertifikası
Vegan Balık Alternatifleri Sertifikası
Vegan Soslar Sertifikası
Vegan Atıştırmalıklar Sertifikası
Vegan Kahvaltılık Ürünler Sertifikası
Vegan Çorba Sertifikası
Vegan Ekmek Ürünleri Sertifikası
Vegan Yiyecek Katkı Maddeleri Sertifikası
Vegan Meyve ve Sebzeler Sertifikası
Vegan Yiyecek Saklama Çözümleri Sertifikası
Vegan İçecek Hazırlama Ekipmanları Sertifikası
Vegan Mutfak Gereçleri Sertifikası
Vegan Temel Gıdalar Sertifikası
Vegan Hazır Yemekler Sertifikası
Vegan Kek ve Pasta Malzemeleri Sertifikası
Vegan Pasta ve Tatlılar Sertifikası
Vegan Çikolata ve Şekerleme Sertifikası
Vegan Dondurma Sertifikası
Vegan Süt ve Süt Ürünleri Alternatifleri Sertifikası
Vegan Diyet Ürünleri Sertifikası
Vegan Supplementler Sertifikası

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara