EnglishChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Kriterler

Vegan Kriterleri

Bilindiği üzere bir ürününü vegan olabilmesi için ilk kriter hayvansal herhangi bileşen içermemesidir. Hayvansal içerikler, genel olarak gıda, giyecek, makyaj malzemeleri, kozmetik ürünler, alkol ve ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli ürünlerde bulunmaktadır.

Vegan Kriterleri

Bazı hayvansal bileşenler çok belirgindir ve fark edilmesi çok kolaydır. Ama bazıları, kulağa zararsız gelen ve hayvanlarla ilişkili olduğunu asla düşünülmeyecek bileşenlerdir. İşte V-Mark belgesi özellikle burada önemli bir işlev üstlenmektedir.

Hayvan kaynaklı maddeler, yukarıda sayıldığı gibi birçok üründe bulunmaktadır Genelde etiketsiz olduğu düşünüldüğünde, bunlara maruz kalmaktan tamamen kaçınmak neredeyse imkansızdır. V-Mark belgesi ve etiketi, veganların, yaygın hayvan kaynaklı maddelerden kaçınmasına imkan tanımaktadır.

Veganlık için ikinci temel kriter zulüm içermemesidir. Veganlar için birinci önemli doğrudan kriter tüketilen gıdalarda hayvansal içerik bulunmaması olurken, bu kriter dolaylıdır. Hayvanların uygun olmayan koşullarda tutulması, uygun olmayan koşullarda beslenmesi ve uygun olmayan koşullarda öldürülmesi, parçalanması ve ve bileşenlerine ayrılması, veganların kabul etmedikleri uygulamalardır.

Vegan beslenme kriterleri arasında, balık veya diğer deniz hayvanlarından uzak durmak da bulunmaktadır. Balıklar, kendilerine özgü kişilikleri olan akıllı ve sosyal hayvanlardır. Tıpkı kediler ve köpekler gibi acıyı hissederler.

Hayvanlar sanıldığının aksine duyusu olan ve eziyeti algılayan varlıklardır ve bu nedenle bir ürününün vegan kriterlerini karşılamasının en temel faktörü hayvanların asla eziyet çekmediği yada sömürülmediği bir şekilde üretilmiş olmasıdır.

Vegan bir diyet, genel olarak sağlıklı olarak kabul edilir ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülür. Bununla birlikte, tam zamanlı veganlar, yemeklerini ve atıştırmalıkları iyi planlamak zorundadır. Bu şekilde vegan beslenme şeklinin, güçlü ve sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyulan tüm gıdaları sağladığından emin olunur.

Birçok vegan için beslenme tercihleri, yerkürenin kaynaklarına ve çevreye daha iyi bakma, hayvan bakımı ile ilgili etik konular, hayvanların üretimi için antibiyotik ve büyüme uyarıcılarının kullanımı, hayvan kaynaklı hastalık tehdidi ve bitki bazlı bir diyetin sağlık avantajları etrafında toplanmaktadır.

Sürdürülebilir bir vegan beslenme şekli, çevresel etkisi çok az olan, biyoçeşitliliğe ve ekosistemlere saygılı, koruyucu ve besleyici olarak yeterli, güvenli, sağlıklı, kültürel olarak kabul edilebilir ve ekonomik olarak uygun bir beslenme şeklidir.

Vegan Etiketi

Yakın zamanda yapılan uluslararası bir anket çalışmasında, tüketicilerin, özellikle de genç nüfusun giderek artan şekilde sertifikalara ve etiketlere bağlı alışveriş kararları verdiğini ortaya koymuştur.

Tüketicilerin yüzde 91’i, ürünün vegan olduğunu garanti eden ve bağımsız bir kuruluş tarafından etiketlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Kriterler

Kriterler kategorisine ait içerikler
Vegan Kriterleri - Hayvansal Bileşen İçermeme
Vegan Kriterleri - Hayvanlara Eziyet Edilmeme
Vegan Kriterleri - Doğaya Zarar Vermeme
Vegan Kriterleri - İnsan Sağlığını Önemseme
Vegan Kriterleri - Dengeli Beslenme
Vegan Kriterleri - Balık veya Diğer Deniz Hayvanları
Vegan Kriterleri - Hayvanların Yaşam Hakları

V-MARK HAKKINDA

BELGELENDİRME

VEGAN ETİKETİ

VEGAN KRİTERLERİ

SERTİFİKA SÜRECİ

VEGAN TESTLERİ

VEGAN GIDA

VEGAN İLAÇ

VEGAN KOZMETİK

VEGAN SPOR

VEGAN TEKSTİL

VEGAN TEMİZLİK

Site içinde ara